Tesztpad.hu - Hardver, mobil tesztek

Tesztpad.hu - Hardver, szoftver, mobil tesztek minden mennyiségben, magyarul! Informatikai hírek, cikkek, napi frissítéssel!

Friss topikok

Linkblog

A Fujitsu kifejlesztette a világ első tenyérvéna- és ujjlenyomat-felismerést ötvöző személyazonosító technológiáját

2011.06.30. 12:47 TESZTPAD.HU

Személyfelismerés egymilliós tömegből kevesebb mint két másodperc alatt

 

Kawasaki (Japán)/Budapest, 2011. június 27. – A Fujitsu Laboratories Ltd. bemutatta a világ első kombinált biometrikus személyazonosító technológiáját, amely a tenyérvénák mintázata és három ujj ujjlenyomata alapján végzi a felismerést. A tenyérvéna- és az ujjlenyomat-adatok együttes felhasználásával rendkívül gyorsan, két másodpercen belül azonosítani lehet egymillió ember közül a kívánt személyt.

 

Ezzel a technológiával olyan kártya nélküli biometrikus személyazonosító rendszereket lehet építeni, amelyek – a kisebb irodai beléptető rendszerektől a közösségi platformokat kiszolgáló, kiterjedt rendszerekig – különféle méretű csoportok igényeihez igazíthatók. Ráadásul a megoldás úgy is könnyen bevezethető, hogy a már széles körben alkalmazott ujjlenyomat-felismerő rendszereket egészítik ki tenyérvéna-azonosító funkcióval.

 

Háttér

A biometrikus azonosító technológia egyre elterjedtebb módszer a vállalati adatvisszaélések vagy a pénzintézeti személyazonosítási csalások megakadályozására. A Fujitsu Laboratories által fejlesztett, nagy pontosságú tenyérvéna-azonosítást is széles körben használják világszerte, pl. ATM-eknél végzett pénzintézeti személyazonosításra, céges PC-hozzáférés szabályozására vagy beléptető rendszereknél. Emellett a gyors ujjlenyomat-azonosítás is egyre népszerűbb, mint a PC-k és mobiltelefonok beépített, egyszerű és megbízható hitelesítési módszere.

 

A felhasználó testi tulajdonságaira épülő azonosítás előnye, hogy nem igényli azonosító kártya használatát. Ezért a biometrikus módszerek további terjedése várható. A biometrikus azonosítás elfogadottságának növelése érdekében a fejlesztés hangsúlya azokra a technológiákra helyeződött át, amelyek nagyon gyorsan és pontosan képesek több millió vagy akár százmillió ember közül kiválasztani az adott személyt a nagyvállalati vagy kormányzati alkalmazásoknál.

 

Műszaki nehézségek

A jelenlegi autentikációs módszerek (pl. pénzintézeteknél) azt vizsgálják, hogy egy adott személy konkrét biometriai adatai megfelelnek-e az IC kártyán rögzített információknak (egy az egyhez megfeleltetés). Ehhez elegendő egyféle típusú biometrikus adat. Ha azonban az a cél, hogy egy nagy csoportból kiválasszanak és azonosítsanak egy adott személyt (egy a többhöz megfeleltetés), milliós vagy tízmilliós embertömegnél már problémás lehet a pontosság. Ez pedig olyan eseteket eredményez, amikor már lehetetlen egyfajta biometriai adat alapján egyértelműen megkülönböztetni egymástól a találatokat. Az egy a többhöz kapcsolatnál az azonosításhoz a rendszerben rögzített összes adatot végig kell vizsgálni, ezért az egymilliós mintában történő azonosítás egymilliószor akkora pontosságot igényel, mint az egy az egyhez kapcsolat esetében.

 

A probléma megoldására javasolt módszerek egyike egy olyan robusztus rendszer kiépítése, amely többféle biometrikus azonosítási módszert ötvöz. Az egyes módszerekhez szükséges biometriai adatok külön-külön rögzítése azonban rontja a megoldás kényelmét. Ha például a tenyérvéna-azonosítást ötvözzük az íriszminta alapján történő azonosítással (1), külön kell beolvasni a tenyeret és a szivárványhártyát, ami bonyolulttá teszi a folyamatot. Ezért olyan technológiára van szükség, amely...

A cikk folytatásához kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpad.blog.hu/api/trackback/id/tr653027088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása