Tesztpad.hu - Hardver, mobil tesztek

Tesztpad.hu - Hardver, szoftver, mobil tesztek minden mennyiségben, magyarul! Informatikai hírek, cikkek, napi frissítéssel!

Friss topikok

Linkblog

Nyílt levélben számolt le a flash technikával Steve Jobs

2010.05.03. 10:30 TESZTPAD.HU

Nyílt levélben számolt le a flash technikával

Steve Jobs

 

Minden eddiginél keményebb módon foglalt állást az Apple kontra Adobe, és a Flash kontra iPhone, valamint iPad ügyben Steve Jobs. Szerinte a Flash alapvetően nem való a hordozható eszközökre.

A vezető már a nyílt levél elején visszautasította az Adobe azon vádjait, miszerint az iPhone és az iPad azért nem támogatják a flashvideók lejátszását, mert cége így akarja megvédeni az App Store üzletet. Az ok közlése szerint más: az Apple technikai okok, illetve hiányosságok miatt nem engedte be készülékeire a Flash-technológiát. Jobs kiemelte, hogy a Flash egy teljesen zárt rendszer, ami felett kizárólag az Adobe fejlesztőinek van ellenőrzési lehetőségük, így ők szabhatják meg a fejlődés irányát is és azt, hogy mennyit kérnek a termékükért. Önmagában az a tény, hogy az Adobe termékei széles körben elérhetők, még nem jelenti azt, hogy nyitottak más fejlesztők előtt.

Az Apple a nyílt szabványokat támogatja, ezért döntött úgy, hogy készülékeire a HTML5, a CSS és a Javascript kerülhet fel, s nem a Flash. E három szabványt független emberek készítik és fejlesztik, emellett bárki használhatja őket. Jobs rámutatott, hogy ezenkívül az Apple maga is kidolgoz új szabványokat, példaként a Webkit böngészőmotort említette, amit ma már a Google, a Nokia és a RIM is alkalmaz. Az Apple vezetője kitért arra is, hogy a cége készülékei gyárilag támogatják a H.264 kodeket és a játékok esetben léteznek a Flash-alapú megoldásokon kívül más programok. Szavai szerint a 200 000 meglévő alkalmazás is azt bizonyítja, hogy a fejlesztőknek nincs szükségük az Adobe technológiájára.

"A Flash miatt omlanak össze leggyakrabban a Macintoshok. Ugyan az Adobe munkatársaival együtt dolgozunk e problémák megoldásán, de ez a gond már évek óta fennáll. Nem akarjuk az iPhone, az iPod és az iPad biztonságát és stabilitását azáltal veszélyeztetni, illetve csökkenteni, hogy a rendszerükbe integráljuk a Flash-technológiát" - írta Jobs. Levele szerinte a Flash a mai napig nem működik megfelelően és hibamentesen a mobil eszközökön. Ezeken a készülékeken muszáj, hogy a videodekódolás hardveresen történjen, hiszen a szoftveres megoldás túl sok energiát fogyasztana. Az iPhone egyetlen feltöltéssel hardveresen támogatott megjelenítéssel tíz órányi videót tud lejátszani, de szoftveres lejátszásnál ez az idő 5 órára csökken le.

"A Flash nem támogatja az érintőképernyők használatát, ezért a flashvideókat vagy -animációkat tartalmazó honlapokat gyakran újra kell írni azért, hogy az érintőképernyőkön is helyesen jelenjenek meg. Jogosan merül fel, hogy akkor miért ne válasszuk egyből a HTML5-öt, a CSS-t és a Javascriptet?" - tette fel a kérdést a vezető. Steve Jobs végül leszögezte: ha egy fejlesztőnek folyamatosan egy harmadik féltől kell engedélyt kérnie, az jelentősen lelassítja a szoftverkészítési folyamatot. Az Apple nem hagyatkozhat mindig harmadik félre és arra, hogy majd az döntse el, hogy mikor továbbíthatják a programjavításokat a fejlesztőiknek.

A cikk folytatásához kattints IDE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpad.blog.hu/api/trackback/id/tr951970614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dódi_ 2010.06.25. 13:22:28

ebben igaza van szerintem! :/
süti beállítások módosítása